Panorama Iasi foto slider

Student pe șapte coline

Timp de citire: mai mult de 3 minute

De la Universitatea „Al. I. Cuza”, traversând Bulevardul Carol I și ajungând la Teiul lui Eminescu din parcul Copou, vă invităm la o plimbare (cultural-educativă) prin Iași.

Orașul ce stă pe șapte coline, orașul cu un arbore bătrân cu frunze în formă de inimă, orașul cu o bibliotecă – acoperită de o impresionantă cupolă – ce stă la poalele Bulevardului Carol I, calea spre cea mai importantă parte a orașului pentru tine, cel care ești student aici.

Vorbim – v-aţi dat, fără îndoială, seama – despre orașul Iași. Acesta se mândreşte cu  prima Universitate modernă din țară, ce a luat naștere la sfârșitul sec al XIX-lea. Graţie îmbinării arhitectonice de clasic şi baroc, Universitatea „Al. I. Cuza” îți impune un ușor respect încă de la intrarea prin ușile mari și grele, care te conduc în binecunoscuta „Sală a Pașilor Pierduți”, unde se întâlnesc picturile lui Sabin Bălașa. Universitatea le oferă tinerilor suficiente facultăți din care pot alege, 15 la număr.

Dacă vrei să studiezi în acest oraș, cum am făcut și eu timp de un an, îți voi oferi atât plusurile, cât și minusurile acestei decizii – recunosc, într-o manieră ușor subiectivă.

Universitatea "Al. I. Cuza", de pe Bulevardul Carol I, din Iaşi

Universitatea „Al. I. Cuza”, de pe Bulevardul Carol I, din Iaşi Foto: dichisuri.ro

Sunt două perspective din care trebuie să analizezi situația: vrei să ai o viață studențească liniștită, cu un aer boem, lipsit de agitația unui oraș mare, sau vrei să crești cât mai mult din punct de vedere profesional, cu perspective reale de reușită, dar cu o viață studențească agitată într-o  metropolă a regiunii, unde mai mult sau mai puțin competiția pe piața muncii dictează? Eu am ales prima variantă timp de un an şi nu spun că nu a fost bine, a fost! Eram mai aproape de familie, eram liniștită, dar îmi doream mai mult, îmi doream să simt că pot crește zilnic. Cu siguranță că asta ține și de noi într-un procentaj foarte ridicat, dar uneori contribuie și factorii externi.

O paletă de oportunităţi, de socializare sau culturale

Iașul îți oferă suficiente lucruri frumoase care să te facă să rămâi. Vă menționam, la început, despre Bulevardul care îi conduce pe studenți în cea mai importantă parte a orașului, zona Copoului. În această zonă se regăsesc unele dintre cele mai importante instituţii. Să o luăm la pas de unde începe Bulevardul și vom întâlni o impresionantă bibliotecă, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, iar vizavi, Casa de Cultură a Studenților. Aici au loc evenimente destinate studenților aproape în fiecare weekend, dar și diferite cercuri: de dans, muzică, sport, sculptură. Tot aici activează o trupă de teatru de amatori destul de bună, din care am făcut și eu parte o scurtă perioadă.

Teiul lui Eminescu şi statuia poetului, din parcul ieşean Copou

Teiul lui Eminescu şi statuia poetului, din parcul ieşean Copou Foto: iasi1.ro

Mai urcăm puțin și întâlnim Universitatea „AL. I. Cuza”, despre care v-am vorbit puțin mai sus, după care, tot străbătând Bulevardul, ajungem în Parcul Copou, unul care abundă de verdeață vara și primăvara şi unde regăsim, desigur, Teiul lui Eminescu. Coborând Bulevardul şi poposind în centrul orașului, pentru studenții mai interesați de cultură avem un elegant teatru, pe al său nume Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, în vreme ce studenții interesați mai mult de activitățile lejere pot merge într-unul din cele mai frumoase mall-uri văzute de mine, cu o grădină foarte frumoasă în spatele căreia se află Palatul Culturii.

După cum puteți observa, viața de student în „capitala Moldovei” nu este chiar atât de posomorâtă și îţi asigură o paletă de oportunităţi – de socializare sau culturale – problema intervine atunci când te întrebi dacă ai cu cine să faci toate aceste lucruri. Știm prea bine că, oriunde te-ai afla, contează oamenii cu care ești. Vreau să vă spun un lucru pentru care eu voi fi, probabil, mereu recunoscătoare. Azi, sunt studentă în București, la Jurnalism, și același lucru l-am făcut și în Iași. Profesorii din Iași mi-au pus o bună bază a unui condei de calitate, ei m-au format.

Cu o bogată încărcătură istorică, propunând peisaje și locuri care îți bucură ochii, dar și o Universitate de prestigiu pe care o poți urma, Iașul îți oferă tot ce ai nevoie pentru o studenție cu o frumoasă liniște interioară și un bun trai. Rămâne la latitudinea voastră dacă îl veţi alege sau nu.

Ţi-a plăcut ce ai citit? Aşteptăm mai jos comentariile tale!

CITEȘTE ȘI:

Întâlnirile Matricei Românești la Liceul Pedagogic Anastasia Popescu slider
Semănătorii de cultură, culegătorii de elite: Matricea Românească la Zilele Educației de la Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu”
Ioan-Aurel Pop la Întâlnirile Matricei IV despre genocid cultural în România, românii şi rolul lor în istorie slider
Academicianul Ioan-Aurel Pop, la Întâlnirile Matricei IV: „După ’90, au apărut înjurătorii de serviciu ai României. Este genocid cultural să spui că românii n-au fost buni de nimic, că limba română-i bună doar de înjurături, că avem o istorie formată doar din mituri”
Biblioteca Aman, născută din neprețuita iubire față de Craiova și față de carte a cuplului Alexandru și Aristia Aman
Biblioteca Aman – o nestemată a patriotismului oltenesc de viță veche
Pârtia Emil Iordache romanul nepublicat în comunism din motive de cenzură slider
Emil Iordache, Pârtia: romanul „uitat în sertar”, nepublicat în comunism