Anumiți ochelari de soare ne strică vederea, avertizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaș. Care sunt semnele unui ochi sănătos și de la ce vârstă îi putem lăsa pe copii în fața ecranelor
Cât timp să-i lăsăm pe cei mici în fața ecranelor? Când trebuie să ne ducem copilul la un control oftalmologic? Dacă mă expun prea mult la lumină artificială o să am probleme de vedere? Matricea Românească a stat de vorbă pe aceste teme cu dr. Roxanza Cozubaș, medic specialist oftalmolog de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.
Pe scurt:
- Miopia câștigă teren: “După vârsta de 7-8 ani trebuie să avem în minte faptul că miopia este în plin proces de creștere. Țări precum Japonia sau China sunt 80% mioape, iar noi europenii suntem cam pe la 30%”
- Ochelarii de soare pot fi periculoși: ”Nu recomand să porți o pereche proastă de ochelari de soare pentru că lentilele închise lasă să se dilate pupila, astfel va intra în ochi o cantitate mare de radiații ultraviolete”
- Părerea medicului sau a internetului: ”Eu le spun părinților că dacă vor încă o părere le pot recomanda alți medici, dar nu să se apuce să caute pe internet”
- Influența alimentației asupra vederii: “Cele mai bune sunt fructele de pădure, ardeiul gras, nucile, semințele crude, uleiurile naturale, tot ce are o culoare vie”
Interviul pe larg:
De la ce vârstă este indicat să ne lăsam copiii în fața telefoanelor, tabletelor și televizorului?
Academia Americană spune că până la vârsta de un an și jumătate, doi ani, să nu lăsăm copilul deloc la ecrane. Recent s-a mai relaxat puțin această regulă și se spune că între un an și jumătate, doi ani, avem voie să-l lăsăm pe copil la un video call, spre exemplu. După doi ani putem lăsa copiii la ecrane, dar să aibă în vedere faptul că, ecranul fiind mic, copilul va avea tendița să îl aducă foarte aproape. Așa că, dacă vor să îl lase pe cel mic la un desen animat, să fie un ecran mare și copilul să stea la o distanță de 3-4 metri de el. După 5-6 ani poate să stea cam o oră, dar iarăși păstrând regula ecranului.
Când este recomandat să ne aducem copilul la un control oftalmologic?
Recomand să aducem copilul la un control oftalmologic până în vârsta de un an, maxim doi. E bine să vină cu copilul cât este încă mic, pentru că atunci el colaborează mai ușor. E necesar să facem un control preventiv: chiar dacă tu ca părinte știi că nu are nimic, în felul acesta copilul se va obișnui cu medicul. Sunt mulți copii care dezvoltă o teamă de doctor pentru că nu au fost obișnuiți de mici, e bine să vadă că sunt și vizite în care nu li se întâmplă nimic.
Utilizarea produselor de machiaj reprezintă un pericol pentru ochi?
Unul din sfaturile pe care le dau doamnelor care îmi trec pragul este să nu își aplice nimic de genul rimel, fard, în interiorul genelor. Tot ceea ce trece de linia genelor este bine să fie lăsat în pace pentru că în acea zonă sunt anumite glande care își varsă secreția pe suprafața ochiului. Dacă vii cu creionul dermatograf și dai peste ele, atunci înfunzi acele canale de excreție. Neavând unde să-și evacueze conținutul, te vei trezi cu șalazioane, adică niște umflături care nu sunt infecții, dar care sunt foarte neplăcute.
E bine să aduci copilul la control preventiv, chiar dacă tu ca părinte știi că nu are nimic
Dacă doctorul mi-a prescris ochelari, însă din motive financiare aleg o lentilă mai ieftină în detrimentul uneia mai scumpe, pot avea probleme?
În cam toate locațiile care au anumite segmente cu prețul mai jos vom găsi lentile făcute în China. Acestea nu sunt neapărat proaste, dar sunt mai puțin dezvoltate. Sigur că nu dăunează vederii, dar nu te poți aștepta să găsești cele mai performant tratament antireflex sau cel mai performant filtru de calculator.
Acum că vremea devine mai prietenoasă, mulți își vor cumpăra ochelari de soare. Ce sfaturi le puteți da?
Eu recomand pacientului să își achiziționeze ochelari de soare dintr-o optică specializată. Sunt câteva indicii precum acele marcaje CE de pe brațul ochelarilor care atestă că produsul are o conformitate europeană. Apoi categoria filtrului, cei mai populari sunt cei din categoria trei. Nu recomand să porți o pereche proastă de ochelari de soare, pentru că lentilele închise lasă să se dilate pupila, iar astfel va intra în ochi o cantitate mare de radiații ultraviolete.
Există multe persoane care pleacă dimineața foarte devreme la serviciu, stau toată ziua într-un birou, iar seara pleacă acasă după venirea întunericului. Există vreun pericol dacă nu ne expunem la lumină naturală?
În intervalul 7-10 ani și chiar mai încolo, expunerea la lumină naturală duce la prevenirea apariției miopiei. Pentru noi adulții, lucurile nu mai sunt atât de grave, în sensul că putem să stăm și fără lumină naturală. Dacă stai numai în lumină artificială, la un moment dat s-ar putea să te simți obosit, dar asta nu strică vederea.
Ochii limpezi, albi, strălucitori și care nu ustură sunt semnul unei vederi sănătoase
Mulți evită să treacă pragul oftalmologului și preferă să caute rețete la diverse afecțiuni printr-un search pe Google. Ce le spuneți acestora?
Sunt două categorii de afecțiuni: unele urgente, de genul că mi-a intrat ceva în ochi, și non urgențe. În primul caz recomand să se spele bine ochiul cu apă, deci nu ser fiziologic. Pe partea de non-urgențe sunt problemele pe care le descoperim în urma unui consult, iar după aceea părinții caută pe internet. Când am de dat un diagnostic mai drastic, eu le spun părinților că dacă vor încă o părere le pot recomanda alți medici, dar nu să se apuce să caute pe interent.
În final vă rog să ne spuneți care sunt semnele unui om sănătos din punct de vedere oftalmologic.
Omul care vede bine nu ar trebui să strângă din ochi sau să strâmbe capul atunci când privește la distanță. Un pacient vede bine dacă nu îndepărtează obiectele, apoi aspectul ochilor e important. Ochii limpezi, albi, strălucitori și care nu ustură sunt semnul unei vederi sănătoase.