Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit

Crezul Matricea Românească

Crezul Matricea Românească – Matricea Românească este felul nostru de a-i spune “te iubim!” României, o oază de românitate, o oglindă a propriei noastre condiţii, cu bunele şi relele ei.

Mai mult decât atât, este felul nostru de a face bine României, cu priceperile şi cunoştinţele noastre – cât de mari, lăsăm posteritatea să decidă.

Matricea Românească s-a născut din dorinţa Bulboacă şi Asociaţii SCA de a face avocatură cu un ţel mai înalt. Este, indirect, şi o încercare de a redefini profilul avocatului român, printr-un proiect cultural naţional asumat plenar. Detalii aici şi aici.

Matricea Românească este un forum al ideilor – atât pozitive, cât şi critice, dar întotdeauna de valoare şi nepărtinitoare – despre România şi despre ceea ce numim românitate.

Alţii, nu noi, i-au spus balsam pentru sufletul românesc. Un lucru este cert: suntem un proiect curat, parfumul este adăugat de sufletul românilor cu care interacţionăm şi care ne susţin.

Matricea Românească este, în cuvintele unui antropolog drag nouă, “un locus al răgazului, vital într-o societate angoasată şi mereu pe fugă”.

Prin tot ceea ce face, Matricea Românească nu ţipă în piaţa publică, dar încurajează conversaţia pe marile teme ale vieţii în comun pe plaiuri mioritice: libertate de expresie, grijă pentru patrimoniu, cinstirea valorilor româneşti perene şi a înaintaşilor, civismul nediscriminatoriu, lucrul în comun la un viitor mai bun. Noi credem că Matricea Românească este a tuturor românilor, indiferent de fundalul etnic, social sau cultural din care provenim.

Suntem un proiect cultural naţional care îşi propune să răspundă întrebărilor fundamentale despre românitate, începând cu aceea dacă națiunea română mai are nevoie de suflet sau nu. Prin toate demersurile sale, Matricea Românească încearcă să aducă, în atenția fiecăruia dintre noi, mesajul că fără suflet nu putem fi oameni. Fără suflet, fără să ne amintim de unde am plecat, vom fi morți ca națiune. 

Oriunde vom merge în lume – din Occidentul european şi până în America – nu vom putea „scăpa” de o realitate simplă: ne-am născut în România, suntem români. Nu vom putea, niciodată, renunța la această identificare. Avem, deci, două variante: fie ne asumăm cu responsabilitate, demnitate şi mândrie această identitate, fie ne ascundem cu rușine de ea.

Credem că România are un potenţial imens, pe care este destinată să şi-l împlinească, pe care noi ca români, deci fii ai ei, suntem chemaţi să îl servim, cu onestitate şi simţ al datoriei. 

Credem că România este matricea românească din moşi-strămoşi, o moştenire pe care avem obligaţia morală de a o transmite mai departe generaţiilor viitoare, într-o formă mai bună. 

Credem în educaţie ca motor al dezvoltării, şi în puterea exemplului validată de lucrul făcut, care va avea mereu preeminenţă în faţa lucrului doar spus. 

Credem în meritocraţie.

Credem în geniul limbii române şi în viitorul ei, credem în dăinuirea demonstrată de sufletul românesc.

Credem în familie şi în valorile ei, în comunitate şi în civism, în loialitatea faţă de România.

Şi mai credem, cu tărie, că zarurile n-au fost aruncate pentru România, iar totul este de făcut aici.

Matricea Românească – un proiect cultural naţional izvorât din – şi pentru – sufletul românesc, depozitar de românitate şi chivernisitor al ei.