Parteneri

Partenerii Matricei – Asociaţia Culturală Matricea Românească a construit, în ultimii ani, excelente relaţii de colaborare şi parteneriat cu o serie de instituţii prestigioase din cultura românească, dintre care putem aminti aici: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Bucureşti, Muzeul Theodor Aman Bucureşti, Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Excelsior Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti şi Fundaţia Universitară Carol I, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, dar şi instituţii culturale locale, precum Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați şi Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci.

Atenţia acordată minorităţilor naţionale, a  căror contribuţie esenţială la matricea românească nu poate fi neglijată, este reflectată în cordialitatea existentă cu entităţile omoloage reprezentative şi în proiectele pe care Asociaţia Culturală Matricea Românească le-a realizat împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat, Institutul Balassi sau Institutul Italian de Cultură, pentru a numi doar câteva. 

Numărăm, totodată, printre parteneri, marile universităţi şi facultăţi din România, precum Universitatea Bucureşti (cu o menţiune specială pentru Facultatea de Istorie din Capitală şi pentru Facultatea de Litere din Bucureşti), Universitatea Babeş-Bolyai Cluj sau Universitatea din Craiova, alături de care am realizat o serie de conferinţe şi am colaborat în proiecte şi manifestări punctuale, dar şi în crearea de materiale pentru foaia noastră de cultură, www.matricea.ro.

Întâlnirile Matricei se doresc a fi, în primul rând, o ştafetă predată tinerilor, de aceea suntem încântaţi că am beneficiat de o deschidere şi o recepţie extraordinară din partea conducerii de la Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” din Bucureşti, Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgovişte, Colegiul Naţional “Avram Iancu” din Câmpeni, Liceul Pedagogic “Anastasia Popescu” din Bucureşti, Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Padina, judeţul Buzău şamd. Un nivel mai sus, întreţinem relaţii de apreciere mutuală şi vom dezvolta proiecte cu Casa Corpului Didactic Bihor şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin.

Spiritualitatea românească este piatra noastră de temelie, de aceea suntem smeriţi şi onoraţi că eforturile noastre au fost recunoscute şi sprijinite, constant, de către Patriarhia Română, Biserica Icoanei din Bucureşti (în vecinătatea căreia ne desfăşurăm activitatea), Biserica Batiştei, Mănăstirea Caşin – parteneri fideli, dar şi nobile lăcaşuri de cult din ţară, precum Mănăstirea Putna, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Hodoş-Bodrog de lângă Arad, ori instituţii călăuzitoare ale spiritului ca Museikon Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Seminarul Teologic Ortodox din Suceava, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan de la Roman şamd.

Mass media autohtonă de calitate a fost şi ea un sprijinitor de nădejde al proiectului Matricea Românească. Mulţumim aici Radio România Cultural, TVR, Trinitas TV, dar şi Radio Moldova. 

Şi actorii privaţi din cultură au recunoscut valoarea din eforturile Matricei Româneşti, sens în care menţionăm colaborarea fructuoasă cu librăria La Două Bufniţe Timişoara, parteneri de suflet, şi participarea în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov.

Nu în ultimul rând, fiindcă artizanii sunt sufletul perpetuării tradiţiei în modernitate, Asociaţia Culturală Matricea Românească este mândră să îi numere printre parteneri pe Metal Creativ şi Atelierul Măiestriei, cu care am colaborat într-o seamă de proiecte de succes.