-Vreau mașină roșie de pompieri! Chiar vreau!
-Îmi doresc o păpușă nouă blondă, cu ochi verzi, care cântă!
-Vreau acum în parc! Vreau!
-Îmi dai acum ciocolată? Da? Acum!
-Îmi doresc să vină Mioara la mine, acum, te roog, acum!
Perfect în regulă pentru copiii tăi să-și dorească și să-și dorească… și să nu obțină. O mică luptă cu sine, în siguranță, adecvată vârstei este, desigur, un lucru bun. De fapt, este un lucru minunat!
Reziliență, seriozitate, adaptare
Vorbim atât de mult despre construirea rezistenței, seriozității și abilităților de adaptare. Și tocmai în aceste momente de dorință mare, cu zbucium și frustrare, obținem unele dintre aceste abilități, la cote înalte.
Ce este reziliența?
Reziliența este abilitatea de a face față unei situații dificile sau neplăcute și de a reveni la starea emoțională inițială, în siguranță. Este capacitatea de a te adapta la unele situații dificile pe care nu le poți schimba, păstrându-ți calmul și spiritul optimist.
O persoană rezilientă percepe situațiile dificile ca pe niște provocări și ocazii de învățare, de creștere, din care va ieși -în final- mai puternică, mai abilă.
Este important să ne învățăm copiii să caute mereu oportunități, din când în când să își asume riscuri rezonabile și să accepte și eșecul, dacă el apare.
Copiii simt furie, supărare, dezamăgire, tristețe, însă nu lasă ca aceste stări și sentimente să devină dominante și să îi pironească.
Cum pot arăta dorințele neîmplinite?
Dorești să mergi în parc și nu poți.
Dorești altă prăjitură și nu o poți avea.
Dorești o nouă jucărie și nu poate fi acum a ta.
Dorești să câștigi cursa și acest lucru poate că nu se va îndeplini.
Dorești să mergi într-o excursie și vremea nu te ajută.
Da, da, este perfect în regulă ca fiii și fiicele noastre să își dorească ceva (acum?), să vrea ceva din tot sufletul și să nu primească.
De ce?
Pentru că atunci când ne învățăm copiii să navigheze printre stări de frustrare și dezamăgire, le dăruim valoroase instrumente de folosit în viață.
E un lucru foarte bun să îți dorești, să vrei ca lucrurile să se întâmple, să îți imaginezi că ai ceea ce visezi! De asemenea este grozav să poți rosti că vrei și dorești anumite lucruri.
Totuși asta nu înseamnă că tot ce ne dorim, tot ce visăm, tot ce vrem poate să se îndeplinească, poate prinde contur, poate fi realizat.
Și atunci ce le putem spune copiilor?
Da, sigur, te-am auzit, vrei asta, îți dorești asta cu adevărat!
Uneori ne dorim un lucru și îl putem avea… Și-DA- este grozav.
Altă dată nu putem avea un anumit lucru și asta, desigur, nu e prea plăcut. Ne simțim frustrați sau triști sau furioși.
Lista de priorități
O soluție tare bună este să creăm o listă de priorități, o listă de așteptare: Vrei cu adevărat ceva? Hai să îl pui pe lista ta de priorități, hai să știm că este acolo, hai să vedem cum îl putem obține într-un viitor, chiar dacă lucrurile nu se pot întrupa acum.
Ce este bine de știut?
Reziliența psihologică nu este o trăsătură pe care oamenii o au sau nu, nu este o trăsătură de personalitate cu care ne naștem, ci este o abilitate care se poate dezvolta prin antrenament susținut, de la vârsta copilăriei.
Iar acest lucru e minunat!
Vrei să faci un cadou fără de preț pentru toată viața copilului tău? Clădește-i, pas cu pas, capacitatea de a fi rezilient încă de la o vârstă fragedă! Va merita!
- Sub ramurile din primăvară - 24-04-2025
- A fost bine, așa e? - 16-04-2025
- Calmul părintelui face diferența - 09-04-2025