Viktor Orbán neagă informaţia că l-a premiat pe Lucian Boia: „Iubesc trădarea, dar îi urăsc pe trădători!”

Vestea că l-ar fi premiat pe Lucian Boia l-a surprins neplăcut mai ceva decât Tratatul de la Trianon pe premierul maghiar Viktor Orbán. Acesta a calificat ştirea drept „o mistificare românească de cea mai joasă speţă”, într-un interviu pentru cotidianul maghiar Kürtős Kalács.

Deşi se zvonea insistent că Lucian Boia ar fi primit ordinul maghiar „Gulaşul de aur”, pentru serviciul credincios în slujba vecinilor din Panonia, prim-ministrul maghiar a lămurit subiectul, într-un interviu piperat, dar fără pic de boia.

„Nu am auzit în viaţa mea despre acest Lucian Boia, îi mai văd numele doar când consult meniurile prin restaurante. Am înţeles că şi cărţile lui sunt cam la fel de consistente. Este o mistificare românească de cea mai joasă speţă. Din câte cunosc, acest Boia este apreciat doar în România, unde toți care îşi înjură țara primesc premii, burse, funcţii, şi sunt editaţi în draci! Dacă era ungur şi ne vorbea de rău, îl spânzuram demult de turnul Parlamentului din Budapesta!”, a spus Orbán.

Boia e apreciat doar în România, unde toți care îşi înjură țara primesc premii, burse, funcţii, şi sunt editaţi în draci! Dacă era ungur şi ne vorbea de rău, îl spânzuram demult de turnul Parlamentului din Budapesta! ~ Viktor Orbán

Acesta şi-a continuat tirada, în stilu-i inconfundabil, care i-a adus recent al treilea mandat:

„Iubesc trădarea, dar îi urăsc pe trădători! Aşa că, mulţumim pentru toate cărţile anti-româneşti prezente şi viitoare scrise de domnul Boia, dar nu se pune problema să îi oferim azil politic! Li-l dăm înapoi românilor, că doar sunt vecini buni – şi ei ni l-au dat înapoi în ’57 pe Imre Nagy.”

Cu şansele la Nobel reduse considerabil de anunţul lui Orbán, Lucian Boia se consolează. Se pare că marele istoric anti-român s-a retras în munţi, într-o cabană de lângă cascada Pătrăhăiţeşti, unde lucrează deja la următorul său best-seller: “Brâncuşi, un român mediocru, cu unelte bune”, în care arată că succesul hobiţeanului nu se datorează, cum se credea, geniului nativ, ci dălţilor nemţeşti şi franţuzeşti pe care, cum altfel, le-a şparlit în tinereţe creatorul Coloanei Infinitului, şi ea plagiată după casele ţărăneşti din Gorj.

 

Acest material este un pamflet şi trebuie considerat ca atare.

Teodor Burnar

Teodor Burnar

Vice-preşedintele Asociaţiei Culturale Matricea Românească şi editor coordonator al matricea.ro. Are 12 ani în presa românească, 3 cărţi la activ şi este doctorand în Istorie. Îl puteţi contacta la teodor.burnar[at]matricea.ro
Teodor Burnar

Ţi-a plăcut ce ai citit? Aşteptăm mai jos comentariile tale!

CITEȘTE ȘI:

opinie tabăra de la Nemţişor tineri neam credinţă valorile ortodoxe slider
Suntem mulți și suntem puternici
a renăscut Braşovul România centenară Cerbul de Aur slider
A renăscut Braşovul!
asasinate politice la români un răspuns lui Georg Reicherstorffer despre regicide la valahi slider
Mitul freneziei regicide a valahilor
exilul românesc Virgil Mihailescu şi biblioteca românească din Freiburg biblioteca de la Freiburg slider
Tinerii au nevoie de o doină a exilului românesc

Lăsați un răspuns

seven − six =