pamflet Ungaria Viktor Orban decoraţie Lucian Boia Tratatul de la Trianon slider

Viktor Orbán neagă informaţia că l-a premiat pe Lucian Boia: „Iubesc trădarea, dar îi urăsc pe trădători!”

Vestea că l-ar fi premiat pe Lucian Boia l-a surprins neplăcut mai ceva decât Tratatul de la Trianon pe premierul maghiar Viktor Orbán. Acesta a calificat ştirea drept „o mistificare românească de cea mai joasă speţă”, într-un interviu pentru cotidianul maghiar Kürtős Kalács.

Deşi se zvonea insistent că Lucian Boia ar fi primit ordinul maghiar „Gulaşul de aur”, pentru serviciul credincios în slujba vecinilor din Panonia, prim-ministrul maghiar a lămurit subiectul, într-un interviu piperat, dar fără pic de boia.

„Nu am auzit în viaţa mea despre acest Lucian Boia, îi mai văd numele doar când consult meniurile prin restaurante. Am înţeles că şi cărţile lui sunt cam la fel de consistente. Este o mistificare românească de cea mai joasă speţă. Din câte cunosc, acest Boia este apreciat doar în România, unde toți care îşi înjură țara primesc premii, burse, funcţii, şi sunt editaţi în draci! Dacă era ungur şi ne vorbea de rău, îl spânzuram demult de turnul Parlamentului din Budapesta!”, a spus Orbán.

Boia e apreciat doar în România, unde toți care îşi înjură țara primesc premii, burse, funcţii, şi sunt editaţi în draci! Dacă era ungur şi ne vorbea de rău, îl spânzuram demult de turnul Parlamentului din Budapesta! ~ Viktor Orbán

Acesta şi-a continuat tirada, în stilu-i inconfundabil, care i-a adus recent al treilea mandat:

„Iubesc trădarea, dar îi urăsc pe trădători! Aşa că, mulţumim pentru toate cărţile anti-româneşti prezente şi viitoare scrise de domnul Boia, dar nu se pune problema să îi oferim azil politic! Li-l dăm înapoi românilor, că doar sunt vecini buni – şi ei ni l-au dat înapoi în ’57 pe Imre Nagy.”

Cu şansele la Nobel reduse considerabil de anunţul lui Orbán, Lucian Boia se consolează. Se pare că marele istoric anti-român s-a retras în munţi, într-o cabană de lângă cascada Pătrăhăiţeşti, unde lucrează deja la următorul său best-seller: “Brâncuşi, un român mediocru, cu unelte bune”, în care arată că succesul hobiţeanului nu se datorează, cum se credea, geniului nativ, ci dălţilor nemţeşti şi franţuzeşti pe care, cum altfel, le-a şparlit în tinereţe creatorul Coloanei Infinitului, şi ea plagiată după casele ţărăneşti din Gorj.

 

Acest material este un pamflet şi trebuie considerat ca atare.

Ţi-a plăcut ce ai citit? Aşteptăm mai jos comentariile tale!

CITEȘTE ȘI:

Taica Burtălău Generalul Henri Mathias Berthelot Franţa Taica Burtălau Primul Război Mondial slider
Generalul Henri Mathias Berthelot sau „Taica Burtălău”. Cronica unei transformări neaşteptate (I)
lecţia lui Lucreţiu Pătrăşcanu capitalişti multinaţională români Matricea Românească slider
O parafrază la Lucreţiu Pătrăşcanu: “Înainte de a fi capitalişti, suntem români!”
băşcălia la români de ce face românul băşcălie seminţe slider
Băşcălia ca eşec istoric la români
Cazania lui Varlaam limba română Evul Mediu a dus românii spre Marea Unire slider
Cum vorbeau românii acum 375 de ani: “Să-mi poci plăti datoriia lui Dumnezeu măcar de cât, până nu mă duc în casa cea de lut a moşilor mei”. Cazania lui Varlaam, mărturia că limba română a fost liantul Marii Uniri

Lăsați un răspuns

19 − 18 =