Wagner Arte Frumoase, tărâmul în care eleganța și frumosul și-au dat întâlnire. Dialog cu Irina Wagner despre începuturi și un meșteșug dus la rang de artă

Porțelan, bijuterii, tablouri, toate fac parte din universul Wagner. Creatoarele acestuia sunt două surori, Irina și Ana Wagner care nu au renunțat să creadă în emoții și povești. Irina este absolventă de Marketing, al unui MBA la Open University, iar în prezent se ocupă de management și de PR. De cealaltă parte, Ana a absolvit Academia de Arte Frumoase, iar din mâinile ei se nasc adevărate opere de artă.

 

Articolul pe scurt:
  • Copilăria în casa de porțelan: “Transilvania este locul meu de suflet, leagănul familiei mele. Atmosfera de la bunici era una de pace și bucurie. Bucurie pentru lucrurile mărunte, atenția pentru tradiție și lucrurile frumoase “
  • La răscruce de drumuri, inovezi: “Pentru a depăși criza din 2008-2010 ne-am poziționat ca marcă up-market. Cu mari sacrificii am făcut un salt calitativ al obiectelor și mărcii, care pe termen lung a fost în favoarea noastră“
  • Surorilor Wagner și un meșteșug dus la rang de artă: “Am fost deschizători de drumuri în ceea ce privește segmentul manufacturilor cu pretenții de brand din România. Valorile care stau la baza brandului sunt: meșteșugul dus la rang de artă, originalitatea în design, familia și civilizația transilvană“

 

Wagner2

 

O copilărie de porțelan în Transilvania

Surorile Wagner au copilărit la casa bunicilor din Transilvania unde porțelanurile erau la loc de cinste. Supranumit aurul alb, materialul ceramic ce nu lipsea de pe mesele aristocraților își făcea loc în rutina meselor de familie. “Transilvania este locul meu de suflet, leagănul familiei mele. Atmosfera de la bunici era una de pace și bucurie. Bucurie pentru lucrurile mărunte, atenția pentru tradiție și lucrurile frumoase. Ni se povesteau adesea amintiri din familia germană și maghiară din care provenim, ni se subliniau calitățile umane pentru viață“, povestește Irina Wagner pentru Matricea Românească.

 

Transilvania este locul meu de suflet, leagănul familiei mele

 

Din universul transilvan, potecile vieții s-au bifurcat. Irina a lucrat cinci ani în Clubul BNR, mai exact în splendidul parc cu platani din Cotroceni. Totul era cum nu se putea mai bine, însă a intervenit ceva. “Spre finalul contractului am lucrat în departamentul financiar și am primit propunerea de a mă alătura Direcției Financiare BNR ca economist. Perspectiva mă descuraja deoarece era vorba de o muncă de rutină. Eu sunt un om extrem de creativ și mă îndrept mereu către zone în care pot valorifica acest lucru“, a zis Irina Wagner.

 

Wagner3

 

Universul Wagner prinde contur

Faptul că Irina activa în domeniul bancar, iar Ana în cel artistic nu a fost un impediment. Încă din timpul facultății, Irina i-a fost aproape surorii sale și îi organiza expoziții și vernisaje. Cele două se simt și se completează perfect, iar asta se vede din brandul pe care l-au creat în 2005. “Am fost deschizători de drumuri în ceea ce privește segmentul manufacturilor cu pretenții de brand din România. Am avut sprijinul familiei și al prietenilor. Valorile care stau la baza brandului sunt: meșteșugul dus la rang de artă, originalitatea în design, familia și civilizația transilvană“, spune Irina.

 

Am fost deschizători de drumuri în ceea ce privește segmentul manufacturilor cu pretenții de brand din România

 

Obiectele făurite la Wagner Arte Frumoase sunt povești înscrise pe porțelan. În realizarea lor se folosește pictura manuală peste glazură, o tehnică ce își are originea în China Antică ajunsă în Europa prin secolul XVIII. Irina și Ana nu s-au rezumat doar la face business, ci și-au asumat misiunea de a educa publicul. ”Ne dorim să aducem arta și artistul în locul cuvenit. La cursurile noastre le explicăm copiilor și adulților meșteșugul acesta al picturii manuale pe porțelan“, detaliază Irina Wagner.

 

Arta, triumful vieții asupra urâtului

Chiar dacă starea de pandemie nu mai permite organizarea cursurilor, iar ritmul de producție s-a schimbat, povestea merge mai departe. Am provocat-o pe Irina Wagner la un exercițiu de imaginație: o lume fără frumosul din artă. “Eu văd artă în orice. Chiar și o conversație banală poate avea valențe artistice. Privesc ce mă înconjoară cu mult umor și ochi de artist, așadar pentru mine lumea e un loc și mai frumos. Nu-mi pot imagina lumea fără artele frumoase. Arta este triumful vieții asupra urâtului, exprimarea artistică e triumful libertății supreme“, spune plină de optimism Irina Wagner.

 

 

Gabriel Păun

Gabriel Păun

Jurnalist preocupat de teatru și metafizică, urmăritor al frumosului, al adevărului și al binelui. Interesat de codificarea mesajului și de decodificarea realității
Gabriel Păun