Revista Matricea Românească – numărul 3

Revista Matricea Românească – numărul 3

„Moartea este un fenomen simplu în natură, doar oamenii îl fac înspăimântător”. În așa fel își începea Marin Preda unul dintre cele mai reușite romane ale sale, „Cel mai iubit dintre pământeni”. Și tot el încheia același roman, spunând: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”. Ambele exprimări ale celebrului scriitor m-au urmărit, realmente, timp de 30 de ani, realizând abia recent că Marin Preda a reușit să strecoare extrem de subtil, sub nasul unui sistem profund falimentar, un fundamental mesaj creștin-ortodox: doar prin dragostea Bunului Dumnezeu, și doar prin dragostea noastră unii față de alții, putem învinge vremelnicia. Rostul Matricei Românești este, așadar, de a ne reaminti în aridul cotidian și de această valoare creștin-ortodoxă fundamentală, că Bunul Dumnezeu este dragoste, iar omul, minunata Sa creație, înseamnă frumusețe sufletească. Iar dragostea înseamnă, și presupune, familie creștină. Doar în felul acesta părinții mei au reușit să stea împreună vreme de 60 de ani și, trag eu nădejdea, vor sta împreună și în veșnicie.

Data apariției: decembrie 2020
Număr de pagini: 42
Comenzi la: revista@matricea.ro


Revista Matricea Românească – numărul 2

Revista Matricea Românească – numărul 2

Din cuprins, povestea lui Radu Ionescu, cel care a creat în România conceptul gastronomic Kaiamo și care spune despre sine, cu o modestie care ascunde multe: ”Eu nu-mi permit să educ pe nimeni. Sunt doar un băiat care dorește să transmită niște emoții pe o farfurie”. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, ne amintește în ”România mea” că țara noastră, chiar azi, după ciuntiri grave, are suprafața Regatului Unit al Marii Britanii. Adrian Dinu Rachieru face un survol critic al ultimului veac de scriitură literară, pe urmele conceptului de istorie politică a literaturii. Iar Teodor Burnar stă de vorbă cu Ivika Glișici, la Belgrad, despre cultura românească în Serbia de azi și despre supraviețuire identitară.

Data apariției: noiembrie 2018
Număr de pagini: 68
Comenzi la: revista@matricea.ro


Revista Matricea Românească – numărul 1

Revista Matricea Românească – numărul 1

În finalul lui octombrie 2017, revista Matricea Românească, număr inaugural, vedea lumina tiparului primind peste mai puţin de o lună “botezul” într-o catedrală a spiritului românesc, Sala Unirii de la Alba Iulia, eveniment binecuvântat de vocea inconfundabilului rapsod Grigore Leşe.

Revista Matricea Românească nr. I are 100 de pagini şi adună între copertele ei gândurile realizatorilor, interviuri cu personalităţi ale culturii româneşti (Tudor Gheorghe, Maia Morgenstern, Grigore Leşe, Paul Negoescu, Radu Almăşan), dar şi discuţii cu români extraordinari, din toate regiunile ţării, precum şi cu români din străinătate şi minoritari din România.

Răsfoind primul număr din revista Matricea Românească, veţi afla de ce românii trăiesc şi mor în Rai, de ce nu facem filme SF, cum supravieţuieşte matricea la Chişinău, dar şi cum se vede viaţa pe plaiuri mioritice prin ochii animalului nostru totemic (şi ai unui lipovean), şi de ce nu s-a gândit niciodată Tudor Gheorghe la autoexil.

Data apariţiei: octombrie 2017
Periodicitate: anuală
Număr de pagini: 100
Comenzi la: revista@matricea.ro