Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit

Atmosfera Bucureștiului la jumătatea secolului XIX recreată la București

În perioada 13 septembrie – 1 octombrie, povestea Bucureștiului la mijlocul secolului 19 poate fi descoperită prin intermediul fotografiilor de epocă, machetelor, planurilor și hărților de arhivă în cadrul expoziției documentare “București. O stratigrafie în hărți și planuri”, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Suportul principal al expoziției îl reprezintă ilustrarea detaliată a planurilor și hărților care au surprins Bucureștiul începând de la 1864 și până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn finalizat la 1946.

Pentru a ilustra evoluția orașului, dar și pentru a aduce în atenție locuri care astăzi sunt aproape o legendă, vizitatorii vor avea ocazia, în premieră, să urmărească în paralel planșe litografiate la 1846, cât și cele redesenate la 1915-1916 de către o echipă coordonată de arhitectul șef al Capitalei, Cincinat Sfințescu.

Taboul este completat de ilustrații de epocă, realizate de primii fotografi ai Bucureștilor (Szathmary, Angerer), urmate de ilustrații utilizate în timpul celor două războaie mondiale de către aviația militară a combatanților și, nu în ultimul rând, de fotografii realizate de autori anonimi cu ocazia unor evenimente importante petrecute în București. Participanții vor putea admira, de asemenea, ilustrații de operă din categoria gravuri și litografii, portrete ale diverselor personaje care au influențat soarta urbei bucureștene, imortalizate în penelul artiștilor contemporani (tablouri cu ultimii domnitori ai Țării Românești – Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Al. I. Cuza, Carol I).

Prezentată în premieră, panorama orașului, realizată între 1857 și 1858 de Carol Pop de Szathmary, din șapte fotografii preluate cel mai probabil din Turnul Colței, va putea fi analizată în detaliu de vizitatori. Calitatea fotografiilor de mari dimensiuni permite vizualizarea cu ușurință a multor edificii care au dispărut în timp sau și-au schimbat înfățișarea, precum Palatul Șutu și clădirea Universității.

Expoziția este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, alături de Muzeul de Istorie a României și Ministerul Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Lavița Verde. Ștefan Huțanu, arhitect și designer 3D, va curatoria expoziția, împreună cu Mihai Florea, muzeograf al Muzeului Național de Istorie a României.  Evenimentul face parte din programul evenimentului “Zilele Bucureștiului”.

“Expoziția oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureștiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Orașul prinde viață prin intermediul hărților și planurilor, dar și al fotografiilor de epocă. Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Artur Rudolf von Borroczyn, veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri importante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară. Reconstruirea orașului de la 1846 prin intermediul unei machete la scară întregește experiența vizitatorilor pe întreaga durată a expoziției.”, a declarat Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, curatorul expoziției.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 septembrie – 1 octombrie, de marți până duminică între orele 12:00 – 20:00 la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sălile Bolților și Atelier.

Biletele pot fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB din Str. Lipscani 84-90. Prețul unui bilet la categoria I este de 25 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii pot achiziționa un bilet la categoria a II-a la prețul de 15 lei.