Colecția de patrimoniu a Bibliotecii Județene “Vasile Voiculescu” din Buzău îmbogățită cu 17 volume rare

17 volume de carte, dintre care cel mai vechi a fost tipărit în anul 1548, au fost recent adăugate colecției de patrimoniu a Bibliotecii Județene “Vasile Voiculescu” (BJVV) din Buzău, informează Agerpres. Aceste scrieri, atât românești, cât și străine, au un regim special și pot fi consultate de public în condiții stricte, inclusiv purtarea mănușilor pentru a preveni deteriorarea lor.

Ziua Mondială a Cărților Vechi, celebrată pe 27 iulie, subliniază importanța cărților vechi ca instrument esențial în studiul istoriei. Reprezentanții Bibliotecii din Buzău subliniază rolul deosebit de important al patrimoniului bibliotecar în conservarea identității spirituale a unei națiuni, constituind o punte între trecut, prezent și viitor.

Colecția de carte veche românească include 15 exemplare din perioada 1743-1825. Printre acestea se remarcă “Legiuirea Caragea” (1818), primul cod de legi al Țării Românești, clasată în categoria tezaur, și “Apostol” (1743), o carte de cult religios tipărită la Episcopia Buzău, clasată în categoria fond. Patrimoniul de carte veche străină include două post-incunabule tipărite la Veneția: “Elucidarius Poeticus” (1548) și “Facetie Motti & Burle” (1581), ambele clasate în categoria tezaur.

Directorul BJVV, Sorin Burlacu, a declarat pentru Agerpres: “Cărțile au fost autorizate de Ministerul Culturii și au fost încadrate în categoria cărților de patrimoniu. Ne bucurăm că le-am adăugat în colecția noastră, acestea având un regim special și fiind evaluate la valori diferite față de restul cărților. Am implementat măsuri speciale pentru conservarea lor, dat fiind că hârtia poate fi ușor deteriorată după o perioadă de cel puțin 100 de ani, astfel că se folosesc mănuși atunci când sunt consultate. Cea mai veche carte din colecție are aproximativ 500 de ani și provine din Italia, dar avem și cărți românești bisericești, inclusiv Biblia de la Buzău. De asemenea, ne bucurăm de cărți cu autograf de la scriitori precum Sadoveanu și Tudor Arghezi.”

 

 

Cea mai veche carte din colecția BJVV, “Elucidarius Poeticus”, a fost tipărită în 1548 și publicată la Veneția de editorul Giovanni Andrea Valvassori. Exemplarul este complet și bine conservat, fiind tipărit pe hârtie, în limba latină, și păstrând legătura originală. Pagina de titlu conține două alegorii și marca editorială, crucea de Lorena, înălțată peste o inimă împărțită în trei segmente. Pe copertă se află semnătura olografă a colecționarului Stelian Cucu, de la care Biblioteca Județeană Buzău a achiziționat cartea.

În colecția BJVV se află și “Apostol cu mila lui Dumnezeu Sfântul”, cea mai veche carte românească păstrată în Secția specială a Bibliotecii, tipărită de Tipografia Episcopiei din Buzău în anul 1743. Exemplarul este complet, cu legătura și starea de conservare relativ bune.

Sorin Burlacu a subliniat, de asemenea, tot pentru Agerpres, și importanța cărților: “Cartea adăpostește istoria lumii; dacă nu citim ce a fost înainte, nu avem cum să știm ce se va întâmpla după. Cartea este cea care ne formează, poezia, proza, romanele stau la baza culturii lumii și a umanității.”

Colecția celor 17 volume de patrimoniu cuprinde:

„Elucidarius Poeticus” (1548)

„Facetie Motti & Burle” (1581)

„Legiuirea lui Caragea” (1818)

„Apostol” (1743 – Biblia Noul Testament-Tipografia Episcopiei din Buzău)

„Apostol” (1743 – Biblia Noul Testament-Tipografia Mitropoliei Ungrovlahiei)

„Evanghelia” (1750 – Biblia Noul testament)

„Psaltire” (1767 – Biblie Vechiul Testament)

„Ceaslov” (1777)

„Apostol” (1784 – Biblie Noul Testament)

„Pravoslavnica Învățătură” (1794)

„Evhologhion” (1808)

„Propovedanii la îngropăciunea oamenilor morți” (1809)

„Didhanii” (1809)

„Adunare în scurt din cărțile împărăteștilor pravile” (1814)

„Jucăria norocului” (1816)

„Rânduiala cum se cuvine a cânta cei doisprezece psalmi deosebi” (1820)

„Din cuvintele lui Ioan Filosiful” (1825)

 

Sursă foto: Florin Zafiu – AGERPRES

CITEȘTE ȘI:

,,Ținutul Buzăului”, cu vulcanii noroioși și trovanții de la Ulmet, declarat Geoparc Internațional UNESCO
Radu Bocioacă învăţătorul din generaţia Marii Uniri Spiru Haret şi România Mare slider
Radu Bocioacă, Învățătorul – apostol Din Generația Marii Uniri (II)
Turul cultural al Bucureştiului cu elevii din comuna Padina, judeţul Buzău, iunie 2018
Cârnații de Pleșcoi gastronomie tradiție românească Buzău slider
Cârnații de Pleșcoi, tradiție românească la fiecare înghițitură