Expoziție Brâncuși la Timișoara

Timișoara, Capitală Culturală în acest an, găzduiește în perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Artă Timișoara, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” – cea mai amplă expoziție Brâncuși organizată în România în ultimii 50 de ani. Curatoriată de Doina Lemny, doctor în istoria artei și o reputată expertă în opera lui Brâncuși, expoziția prezintă publicului diverse etape ale parcursului artistic al marelui sculptor. Vizitatorii pot admira cele 22 de sculpturi expuse alături de o selecție de fotografii și de fragmente avându-l ca autor pe însuși Brâncuși.

Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, Tate, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din 3 colecții particulare, precizează organizatorii. Un catalog bilingv român-englez, coordonat de Doina Lemny, însoțește expoziția. Publicația cuprinde texte realizate despre Constantin Brâncuși și despre lucrările expuse de către istorici de artă români, francezi și englezi, alături de o biografie actualizată. În total, sunt 16 eseuri consacrate artistului, în care sunt puse sub lupă operele realizate în perioada 1907–1914, celebrul proces contra Statelor Unite (1926–1928), construcția ansamblului de la Târgu-Jiu (1937–1938) și rolul determinant pe care l-au avut fotografia și filmul în creația maestrului. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, precum și imagini documentare.

“Pentru vizitatorii români și străini la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, expoziția reprezintă o șansă unică de a descoperi și admira lucrările artistului care a reușit să exercite moștenirea culturală a țării sale de origine în cel mai subtil mod, pătrunzând-o cu valori universale”, spun organizatorii.

În această perioadă, începând de luni, 25 septembrie, Radio România Cultural îi dedică două săptămâni marelui sculptor și oferă Timișoarei ghidajul audio al expoziției dedicate operei brâncușiene. Publicul care va vizita expoziția poate scana QR Code-urile afișate în sălile Muzeului Național de Artă din Timișoara, pentru a intra în atmosfera fiecărui spațiu care găzduiește operele lui Constantin Brâncuși. Audio-ghidul produs de Radio România Cultural pentru publicul expoziției este bilingv, iar lectura textelor scrise de Daria Ghiu este făcută de Florin Piersic Jr., în limba română, și de Ana Ularu, în limba engleză.

Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Peștișani, în județul Gorj, Constantin Brâncuși a avut o contribuție covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Despre el se spune că “a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității”.

Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși, care a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen. Brâncuși, care a trecut la cele veșnice pe 16 martie 1957, la Paris, unde este și înmormântat, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Vizitarea se face pe bază de programare:

miercuri – duminică între orele 10:00 și 20:00

luni și marți, precum și în zilele de 24-26 și 31 decembrie, respectiv 1 și 2 ianuarie: închis.

Mai multe informații sunt disponibile pe https://brancusi-2023.info/.

 

CITEȘTE ȘI:

Veșminte ale trecutului – Expoziție de costume și podoabe tradiționale din Banat
,,Îmi amintesc când am văzut” – Expoziție de fotografie a fotoreporterului Lucian Tudose
RAM. memorie si sentiment – Expoziție de pictură de Florica Ionescu
Vernisajul expoziției „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin” – miercuri, 24 mai, la MNȚR