Istorisiri, fabule, povești cu tâlc – partea II

Să dăruim copiilor povești, povestiri, istorioare. Să nu uităm cum acestea le captează atenția și îi ajută să-și dezvolte imaginația și limbajul și îi ajută să înțeleagă.

Fabulele pentru copii au o semnificație anume, deoarece, cu ajutorul emoțiilor ivite se exercită o puternică influență asupra copilului, asupra principiilor morale sănătoase. De la simplu la complex, de la cea mai ușoară la cea mai dificilă, de la cea cunoscută la necunoscută, fabula și învățătura ei va conduce copilul spre viață, spre realitate. Fabula ajută micuțul să își dezvolte capacitatea profundă de a interioriza o lectură, capacitatea de a analiza, generaliza, aplica, precum și capacitatea de a conduce morala fabulei spre viața de zi cu zi.

Poveste alegorică, în versuri sau în proză, fabula aduce în prim plan animale, plante, fenomene ale naturii și lucruri personificate care satirizează anumite defecte ale oamenilor, cu scopul de a le îndrepta, desigur; este mereu interesantă povestioara în sine însă și morala din final.

Să ne reamintim câteva fabule ce îi vor încânta pe cei mici și mari, deopotrivă!

 

Măgarul, vulpea și leul

Se spune că o dată, măgarul și vulpea și-au unit forțele și au ieșit la vânătoare. Peste un timp, însă, au dat în calea lor de un leu. Vulpea s-a temut, a simțit pericolul imediat, și s-a apropiat de leu promițându-i că îi va aduce măgarul pe tavă dacă îi va da cuvântul că ei nu o să îi facă niciun rău. Leul i-a promis, iar vulpea a păcălit măgarul spunându-i că îl duce la adăpost, rugându-l să se refugieze într-o groapă adâncă. Leul, văzând că măgarul era deja de acum o pradă sigură, a nimicit imediat vulpea, apoi măgarul i-a devenit pradă.

Această fabulă ne învață că niciodată nu trebuie să ne trădăm prietenii de frica dușmanilor, să ne respectăm cuvântul dat și ne arată că de vom trăda, vom fi trădați la rândul nostru!

 

Iepurele și broasca țestoasă

Într-o zi, un iepure mândru și rapid a văzut cum o broască țestoasă se plimba pe drum și se apropia de el. Iepurele a început să-și bată joc de încetineala țestoasei și de lungimea picioarelor sale. Cu toate acestea, broasca țestoasă a răspuns că este sigură că, în ciuda vitezei mari a iepurelui, este capabilă să o câștige într-o cursă cu acesta.

Iepurele, sigur de victoria sa și considerând provocarea imposibil de pierdut, a acceptat. Ambii i-au cerut vulpii să îi jurizeze, iar corbul a devenit judecător.

Când a sosit ziua competiției, la începutul cursei, iepurele și broasca țestoasă au pășit la linia de plecare în același timp. Broasca țestoasă a pornit și a înaintat fără oprire, dar încet.

Iepurele zbughit-o foarte rapid și, văzând că are un mare avantaj față de broasca țestoasă, a decis să se oprească și să se odihnească din când în când. La un moment dat, iepurele a și adormit. Broasca țestoasa,  tenace, a continuat sa avanseze.

Când iepurele s-a trezit, a descoperit că broasca țestoasă era pe punctul de a trece linia de sosire. Chiar dacă a fugit cu toată viteza, era prea târziu și în cele din urmă broasca țestoasă a câștigat cursa.

Fabula aceasta ne învață că munca grea, perseverența, tenacitatea și efortul ne vor conduce către obiectivele noastre, chiar dacă ritmul este încet. Important este să nu renunțăm!. De asemenea, ne permite să vedem cum aroganța, lipsa de perseverență, ne pot face să pierdem oportunități și să nu ne atingem obiectivele.

 

 

Pornim în luna august să dăruim povești cu tâlc, fabule pline de învățăminte; să îi citim pe Esop, La Fontaine, Grigore Alexandrescu, Anton Pann, Alecu Donici și alții pentru copiii noștri și pentru copiii din noi!

 

Istorisiri, fabule, povești cu tâlc
Istorisiri, fabule, povești cu tâlc – partea III

 

Scarlett Onica

Scarlett Onica

Scarlett Onica este psiholog, pedagog, formator, inițiator de programe educaționale și susținător înfocat al instinctului matern.
,,Pentru mine, copilul, la orice vârsta, stă în centrul Universului. În sesiuni de consiliere susțin părinții să își descopere potențialul pedagogic, să învețe să folosească puterea cuvântului ce ridică, să reușească să își vadă copiii prin ceea ce sunt și nu prin ceea ce sunt mai puțin. Ascult plenar, cu empatie, mă bucur de desțeleniri și reușite și prețuiesc legăturile trainice, nevăzute, ce leagă generațiile."
Scarlett Onica

Ultimele postari ale lui Scarlett Onica (vezi toate)

CITEȘTE ȘI:

Istorisiri, fabule, povești cu tâlc – partea III
Alecu Donici fabula românească traduceri Basarabia slider
Istoria fabulei românești, episodul VI. Alecu Donici, un „cuib de-nțelepciune” basarabeană pentru fabula românească
istorie literară Dimitrie Ţichindeal fondator prima şcoală pedagogică românească Banat slider
Istoria fabulei românești, episodul II. Dimitrie Țichindeal, primul pedagog din fabula românească