Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit

Pășind în universul magic al poveștilor – Grădina de lumini din București

Combinând arta efectelor luminoase și a celor sonore cu frumusețea naturii, grădinile de lumini spun povești multimedia uimitoare, dând copiilor posibilitatea de a-și întâlni personajele de basm preferate, iar adulților darul de a se întoarce temporar în timp, în copilăria fascinantă de care îi leagă atâtea amintiri frumoase. De aceea, o vizită într-un astfel de loc se transformă într-o oportunitate minunată de a petrece timp de calitate alături de cei dragi, într-un bun prilej de relaxare și de aducere aminte. Un astfel de spațiu există în această perioadă și în capitală, la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a Universității din București, care, începând din 3 noiembrie, timp de patru luni găzduiește expoziția „Alice în Țara Minunilor”.

„Am acceptat cu entuziasm propunerea celor de la Garden of Lights și suntem încântați că au ales Gradina Botanică a Universității din București pentru acest proiect. Este o oportunitate de a admira gradina botanică într-un alt context și de a vedea cum lumina poate transforma și sublinia frumusețea naturii”, a declarat prof. univ. Dr. Paulina Anastasiu, director al Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București.

Expoziția aduce în premieră în România cel mai lung tunel luminat din Europa. Cu o lungime de 200 de metri, acesta este luminat de 320.000 de leduri și face parte dintr-un traseu pe care se regăsesc zeci de atracții: scene tematice, instalații artistice și puncte foto, copaci luminați, precum și spectacole de lumini și multimedia unice. Alice, iepurele, pisica de Cheshire, omida, petrecerea cu ceai a pălărierului și, bineînțeles, castelul reginei de Cupă – toate elemente din lumea magică “Țara Minunilor” pot fi admirate de vizitatori, care au ales să vină în acest loc special în număr mare – 10.000 de persoane – încă din primele zile de funcționare.

 

 

Expoziția este deschisă începând cu ora 16, inclusiv în weekend și de sărbători, dar cel mai bun moment pentru a fi vizitată expoziția de lumini este desigur seara, când întunericul pune în evidență efectele luminii și creează o atmosferă plină de mister și romantism. În timpul plimbărilor printre spectaculoasele instalații luminoase și plante, vizitatorii au parte de o experiență multisenzorială, accentuată de sincronizarea muzicii cu efectele luminoase – o întâlnire de neuitat între poveste, tehnologie și creativitate.

Garden of Lights, cu sediul în Polonia, este prezentă pe piață din 2020 și a organizat prima expoziție de lumini în Cracovia, în parcul Stanisław Lem Garden of Experiments, atrăgând un număr record de vizitatori. În următorii doi ani, grădinile de lumini organizate de companie au atras în jur de 150.000 de vizitatori pe zi. Anul acesta, patru orașe din Europa centrală și de est – Riga, Budapesta, Belgrad și București – găzduiesc expozițiile Garden of Lights. Temele alese provin din cele mai populare basme: Pinocchio, Peter Pan, Lampa lui Alladin sau Albă ca Zăpada, iar anul acesta, datorită cooperării cu gradina zoologica din Wroclaw, colecției de tematici i s-a adăugat expoziția „Animale Africane”.

 

 

Revenind la Grădina Botanică din București, trebuie spus că dincolo de expoziția organizată de polonezi, ea în sine reprezintă un loc special, adăpostind peste 4000 de specii de plante din diverse zone geografice și climatice și numeroase plante rare. Desfășurată pe o o întindere de peste 18 hectare, aceasta include 10 sectoare exterioare, organizate tematic, o amplă și variată seră de expoziție, vechea seră și un fascinant muzeu botanic. Muzeul Botanic a fost amenajat de către celebrul botanist Dimitrie Brandza în 1882, la 22 de ani de la înființarea Grădinii Botanice. De asemenea, serele includ o selecție impresionantă de specii luxuriante și neobișnuite, provenite din zonele tropicale, subtropicale și ecuatoriale de pe glob.

 

Imagini: Gardens of Lights – Bucharest Facebook