Performanță în cercetare – soiul de varză “Licurișca”, salvat de cercetători români

Cu frunze subțiri și fine, perfecte pentru sarmale sau murat, “Licurișca” este unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivate pe teritoriul României. Un soi datând de acum mai bine de 100 de ani, dar, în același timp, un soi dispărut, din păcate, din culturi, înlocuit fiind cu altele din import. Se remarcă prin rezistența sa, mărimea, dar și prin calitățile sale ideale în gastronomie, iar vestea bună este că, în urma unor amănunțite cercetări de arheologie genetică, cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au reușit performanța de a restaura și de a stabili identitatea și tipicitatea soiului Licurișca, aflat la baza multor populații locale apărute după 1950.

”Am strâns resurse genetice din toată țara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toți Balcanii”, a precizat pentru Agerpres directorul BRGV, Costel Vînătoru. La noi vorbim de varietăți de ”Licurișca” de Buzău, de Brăila, Ialomița sau Bărăgan sau de Prahova, varietăți dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele. Cercetările continuă în sensul în care vrem să restaurăm soiul de varză tomnatică de Buzău, o varietate din ”Licurișca”, apoi soiul de varză ”Inimă de bou”, a nu se confunda cu soiul de tomate, varza căpățânoasă de Buzău, care au avut ca trunchi comun varza ”Licurișca”. Am strâns aceste varietăți și am restaurat acest soi care poate intra în piață. Documente despre acest soi găsim de la 1872, la 1896 avem o referire și cea mai frumoasă descriere o găsim la 1926. Iată un soi vechi care a fost neglijat”, a precizat directorul BRGV.

 

20 de ani au lucrat cercetătorii de la Buzău pentru această reușită, medaliată recent în cadrul unei gale a cercetării organizată de Universitatea Dunărea de Jos: echipa BRGV – formată din Costel Vînătoru, Bianca Mușat, Camelia Bratu, Geanina Negoșanu, Matilda Popescu, Dorel Hoza – a fost medaliată cu aur în cadrul Salonului Inovării și cercetării UGAL INVENT 2023. Potrivit organizatorilor, distincția a fost oferită pentru Research regarding restoration of the main identity traits of old Romanian autumn cabbage variety, Licurișca (Cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăți de varză românească de toamnă – Licurișca). Licurișca a fost una dintre cele 280 de cercetări prezentate în cadrul salonului de experți din România, Polonia, Germania, Arabia Saudită sau Thailanda.

“Rezultatele au fost apreciate pentru că am reușit să restaurăm caracteristicile. Vorbim de un soi valoros, de un soi distinct, diferit, care merită reintrodus în cultură. Este foarte bine aclimatizat la condițiile predoclimatice ale țării noastre”, a declarat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. “Am debutat cu acest program la Congresul Mondial al Horticultorilor de la Angers anul trecut, a mai spus Costel Vînătoru, unde am prezentat o parte din munca noastră depusă pentru restaurarea acestui soi. Acolo lucrarea a fost acceptată pentru a fi publicată în cel mai prestigios jurnal de horticultură a lumii, iar la Galați am primit medalia de aur”. Savanți de pretutindeni au rămas impresionați de reușita românilor pentru care au fost studiate peste 26 de proveniențe locale de varză, atât din România, cât și din Bulgaria și vecinătate.

Soiul de varză Licurișca va fi omologat anul viitor și va putea putea fi cultivat din nou. Iar semințele lui vor rămâne pentru totdeauna în tezaurul Băncii de Resurse Genetice de la Buzău.

 

 

Pe lângă varza “Licurișca”, cercetătorii de la Buzău au mai reușit să salveze în ultimii ani nenumărate soiuri de tomate dispărute din cultura locală și națională și să aclimatizeze alte soiuri exotice, care pot fi cultivate cu succes, în contextul climatic actual.

Sursă: Agerpres