Târgul de artă populară și cadouri tradiționale permanent de vară Învie Tradiția
Pe toată durata verii, Învie Tradiția, susținătorul artei populare românești prin promovarea tradițiilor și meșteșugurilor vă invită la Târgul permanent de vară. Evenimentul va avea loc în strada Mihai Eminescu, nr. 142, de luni până vineri, orele 10:00 – 17:00 dar și online, majoritate produselor expuse la târg putând fi cumpărate și online. Cei care sunt în căutarea unui magazin traditional autentic sau a unui târg de artă populară reinterpretat, au ocazia să se întâlnească cu sute de obiecte unice realizate de artiști populari de renume. Pe lângă produsele artizanilor, cumpărătorii au acces la o gamă largă de bunătăți tradiționale, realizate în zone de tradiție ale țării.
De ce promovăm produsele românești autentice?
Misiunea proiectului Învie Tradiția este de a susține și promova meșteșugurile născute la sat, în inima României, care din păcate sunt tot mai rare, tocmai din cauza faptului că nu le mai dăm așa de mare importanță. Ele sunt practic niște comori ascunse. Pentru că daca luăm orice obiect meșteșugăresc în parte vom vedea că el este o operă de artă. Majoritatea culturilor lumii și chiar și cele europene, care, prin excelență, sunt caracterizate de artă și frumos au pierdut zona de meșteșug autentic. Este păcat să pierdem și noi acest tezaur unic în lume. Și cum îl putem salva? Cumpărând și valorificând cât mai mult obiectele meșterilor populari.
Ce tipuri de obiecte găsim la târg?
În primul rând găsim toate tipurile de produse meșteșugărești, obiecte din lut și ceramică, țesătură tradițională, port popular, obiecte si cadouri tradiționale romanesti, dar și produse tradiționale culinare precum zacusca, dulcețuri, gemuri și alte bunătăți tradiționale. Totodată, pentru că este perioada concediilor, târgul este destinat și turiștilor sau celor care pleacă în vizite în afara țării, prin gama foarte variată de suveniruri din România sau cadouri pentru străini.
Vara sunt și evenimente care țin de tradiție și de credință, precum moșii de vară, așadar am creat și îmbogățit dealungul timpului o categorie foarte vastă de boluri din ceramică, castroane și strachini de lut. Alte obiecte foarte căutate sunt articole precum ștergare tradiționale sau linguri de lemn, care au atât valoare de obiecte utilitare cât și decorative sau în scop de cadouri. Între bunătățile tradiționale amintim zacusca, într-o gamă mare de tipuri și producători, gemuri și dulceață, cu sortimente de sezon, de fructe de pădure, cireșe amare și nuci verzi, murături și conserve tradiționale.
Ce prețuri se practică la târg?
Pentru că proiectul este unul de susținere al meșterilor populari, prețurile practicate sunt similare cu cele din atelierele meșterilor sau din fermele producătorilor. Marja comercială este minimă, astfel încât să se susțină costurile de bună funcționare ale proiectului și veniturile colectate să ajute la susținere meșterilor populari, prin comenzi recurente și cât mai consistente. Momentan, proiectul reunește peste 20 de meșteri populari și câțiva producători locali.
Un gând de final?
Vă așteptăm cu drag, pentru susținerea artei populare și a elementelor de cultură care ne sunt proprii, dar mai ales atât de frumoase și de folos în lumea difuză în care ne desfășurăm activitatea și traiul. Proiectul nu își propune doar vânzarea de produse, ci și transmiterea și conștientizarea generală a faptului că trebuie să începem să susținem mai mult moștenirea pe care am primit-o în dar de la bunicii și strămoșii noștri. Altfel, riscăm să o pierdem și, odată cu ea, o lume bogată în substanță și sens. Se spune că un popor fără trecut este un popor fără viitor, de aceea haideți să ne cunoaștem trecutul, să îi valorificăm părțile bune și să îl apreciem, să construim pe temelia lui un viitor mai frumos.
Învie Tradiția este un proiect național de susținere al artei populare și meșteșugurilor, prin documentarea și promovarea și valorificarea meșteșugurilor și tradițiilor românești născute la sat, care fac parte din patrimoniul cultural al României.
Asociația Culturală Matricea Românească
Ultimele postari ale lui Asociația Culturală Matricea Românească (vezi toate)
- Matricea Românească în Școli #5 - 04-12-2024
- Desenele lui David #27 - 29-11-2024
- Arta creată de copii - 29-11-2024